27. mars 2023
sparegris

Slik kan du lære barna om økonomi fra tidlig alder

Når barna nærmer seg tenårene og ikke minst i tenårene så begynner de å tenke mer på penger og mange spør også oftere om penger. Kanskje vi de ha en burger når de står på slalåm eller kanskje skal de på café med vennegjengen og har lyst på en frappe.

Det er ikke alltid like lett å gi barna et sundt forhold til penger, for når skal man si ja og når skal man si ja? Skal de få faste ukepenger eller skal de få betalt ut ifra hva de gjør hjemme? Mange mener at det blir feil at barna skal få penger ut ifra hvor mye de gjør hjemme, fordi dette er ting man skal bidra med fordi man er en familie. Så hvordan skal man gjøre det?

Start tidlig

Det er en god ide å gi barna et forhold til penger fra tidlig alder. Enten dere gjør dette ved å gi ukelønn for oppgaver hjemme eller om det er noe de kan hjelpe til med fast, som vaskehjelp hos mormor og morfar eller om de kan jobbe med varetelling på den lokale butikken. Når barna vil ha en ny jakke har de noe å sammenlikne prisen med. For eksempel kan jakken koste hele 10 timer med vasking. Kanskje er det ikke så viktig med den jakka likevel?

Det er ikke alle som ønsker at barna skal jobbe fra tidlig alder og ønsker derfor heller å gi dem ukelønn. Her kan man bruke samme konsept. La oss si at de får 150 kroner i uka. Barnet ønsker seg en jakke til 1500 kroner. Et kompromiss her kan være at de får jakka, men at halvparten skal gå av ukelønnen. Det vil si at da får de ikke ukelønn på 5 uker. På den måten lærer barna seg å prioritere eller eventuelt vente til bursdag eller jul. Trenger de en ny regnjakke så trenger du selvfølgelig ikke å nekte dem det, dette handler mer om når «de bare har lyst på» noe.

Noen synes kanskje at denne metoden blir litt hard, men det mange gjør i tillegg er å spare på vegne av barna. Mange sparer for eksempel i fond eller ved investering i aksjer. du kan derfor fortelle barna at du vil få tilgang til disse pengene når de for eksempel er 18 eller 20 år. Du kan lese mer om sparing i fond eller investering i aksjer hos Aksjeskole.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *